17.04.2019

Elurikkuse Erakonna (ERE) Euroopa Parlamendi valimiste esinumber ja Riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni endine esimees Artur Talvik kritiseerib teravalt Tallinna Ringkonnakohtu otsust kuulutada täna toimuv Rail Balticu trassivalikut puudutava kohtuistungi valitsuse materjale käsitlev osa kinniseks.

„Salastamisest on kohtu eestvedamisel saanud uus normaalsus. Kuigi Rahandusministeeriumiga kohut käiv Geograafia Selts palus Riigikohtult tänase istungi osaliselt kinniseks kuulutamise kohta arvamust, ei mallanud ringkonnakohus kõrgema astme kohtu seisukohta ära oodata ega lükanud istungit edasi, vaid kuulutas selle valitsuse salajastele materjalidele viidates osaliselt kinniseks. Olen juurdepääsupiiranguga dokumente näinud. Need on valdavalt täiesti tavalised ja igavad töödokumendid, millele püüdlikud ametnikud löövad aastatepikkuse kehtivusega punase templi. Antud juhul kaotab salastatus kehtivuse mai lõpus, aga ringkonnakohus ei soostunud selle ajani ootama,“ on Talvik pettunud.

Talviku sõnul annab kohtu selline käitumine avalikkusele selge ja ühese signaali, et peatselt kogu Eesti elu- ja looduskeskkonda ning eesti inimeste igapäevaseid toiminguid mõjutava Rail Balticu ümber toimuv avalik arutelu ja läbipaistev asjaajamine ei ole valitsuse silmis teretulnud. „Jätkuvalt, mis sest, et käes on 21. sajand, tahetakse asju ajada salamisi ja kinniste uste taga. See on nõukaaegne igand pidevalt kõike kogu aeg varjata ja piirata. Täiesti traagiline, et sellist käitumist mahitab lisaks teatud ametnikele takka ka Eesti kohtusüsteem,“ kritiseerib ERE Euroopa Parlamendi valimiste esinumber.

Artur Talvik,
502 1989,