PRESSITEADE

13.02.2019

Õiguskantsleri kantselei saatis Elurikkuse erakonnale küll vastuse pöördumisele, kuid peamisele küsimusele siiski ei vastanud.

Õiguskantsleri Ülle Madise kantselei direkori Olari Koppeli poolt allkirjastatuna saabus täna vastus meie pöördumisele 01.02.2019, kus viitasime õiguslikele vastuoludele ERRi nõukogu otsuse ja Eesti Vabariigi põhiseaduse ja valimisseadusega.

„Meie küsimus seisnes selles, et kas ERR-i nõukogu otsus, kuidas kajastatakse ERRi kanalites valimisi ning kes pääsevad debattidesse ETV kanalil, on õiguslikult pädev ja kooskõlas seadustega, kui aluseks on võetud nõndanimetatud “Täisnimekiri“ ehk 125 kandidaati, mis on maksimaalne määr kandidaatide nimekirjas, aga millekohast nõuet ega terminit valimisseaduses ei ole. Kuna täisnimekirja esitamiseks tuleb tasuda kautsjoni kokku 62500 eurot riigile, siis seesugused rahalised piirangud, ei ole meie meelest õiglased kellegi eelistamiseks, eriti olukorras, kus enamus erakondi saavad riigilt väga suuri summasid toetuseks. Vastust sellele küsimusele Õiguskantsleri kantselei kirjas me kahjuks ei näe ja meie arvates paistab siit selgelt välja erakondade ja ametnike ringkaitse,“ rääkis ERE juhatuse liige Artur Talvik.

„Küsimus pole ju ainult Elurikkuse erakonnas, et kas meid lastakse ekraanile või mitte. See on palju laiem teema, mis puudutab ka seda, kas meil ikka on veel demokraatia, kas tingimused uute erakondade tekkeks on soosivad või takistavad. Ilmselgelt on sellised tingimused ju takistavad, kui juba toiduahelas ja riigi toetust saavad erakonnad, teevad ERRi nõukogus selliseid ringkaitse otsuseid. Muidugi me teadsime seda, et juba eelmistel valimistel oli sama kord ja ka sel korral kinnitati see uuesti, aga see on umbes sama, et kui esimest korda poest varastad, siis oled paha poiss, aga kui teist korda, siis on kõik okei, et siis võib rahulikult iga päev käia vargil ja seadust rikkumas.“

„Me oleme korduvalt viidanud nendele asjaoludele, mis põhjustavad parteide tagatubade võimu, mida omakorda juhib raha. Me oleme rääkinud sellest, et Riigikogu valimistel peaksid saama osaleda ka valimisliidud, et 5% valimiskünnis ning alla selle tulemuse teinud häälte ümberjagamine on totaalne jama, mis tapab väiksemaid erakondi ja et kandidaatide nimekirjasid ei ole võimalik demokraatlikult esitada, sest üleriigiline pingerivi välistab selle, et sisse saavad parima valimistulemuse teinud kandidaadid. Selle järgi saavad sisse need, keda tagatuba on otsustanud ettepoole panna ja kui isegi erakonna siseselt on teistsugune kokkulepe, siis oma kohast loobudes pingerivis, ei saa see kandidaat ka enam asendusliikmeks minna vajadusel. See on totaalne jama ja see tuleb teha ümber nii, et rahvas saab uusi erakondi moodustada ning mida rohkem neid Riigikogus on, seda parem! Seda vähem on korrumpeerunud ladvikut, kes teerulliga kõigist üle sõidab,“ jätkas Talvik. „Soomes on 11 erakonda parlamendis ja 9 veel ukse taga ning nende süsteem on nii töödanud üle 60 aasta, Paavo Väyrynen on üksinda oma erakonna esindaja parlamendis. Meie oleme enda omaga juba 27 aastaga jõudnud totaalsesse tupikusse, kus võim on eraldunud rahvast ja asunud oma lossi kindlustama uute vallikraavidega.“

„Me saatsime Õiguskantsleri kantseleile täna uue päringu ning loodetavasti nad nüüd ikkagi vastavad, kas ERRi nõukogu on teinud seadustele vastava otsuse või on nad ületanud oma pädevuse piire. Riigikogu valimistel ja nimekirjade koostamisel ei peaks olema aluseks Rahvusringhäälingu nõukogu otsused, selle jaoks on meie arvates valimisseadus ja põhiseadus. Rääkimata sellest, et ERR peaks toimima ringhäälinguseaduse alusel ning tagama kõigile osalejatele võrdsed õigused.“

Elurikkuse erakond esitas üleriigilise valimisnimekirja, kus on 73 kandidaati ning kõikides valimisringkondades on võimalik erakonna poolt hääl anda.

Elurikkuse vastus, pdf: Täpsustav pöördumine õiguskantsleri vastusele_ERE

Õiguskantsleri vastus, pdf: Elurikkuse Erakond_vastus

Lisainfo