15.03.2019

Elurikkuse erakond esitas Vabariigi Valimiskomisjonile 6. märtsil kaebuse ning nõudis e-häälte uuesti üle lugemist, mille peale Vabariigi Valimiskomisjon saatis 11.03 vastuse, et kuna kaebuses ei ole toodud ühtegi toimingut, mille seadusvastaseks tunnistamist oleks võimalik Vabariigi Valimiskomisjonil hinnata, siis nad ei saa kaebust läbi vaadata. Seetõttu esitas Elurikkuse Erakond kaebuse edasi Riigikohtule, et saada hinnang, kas Vabariigi Valimiskomisjoni otsus number 80, 11.03.2019 on põhjendatud ning taotleb endiselt elektrooniliselt antud häälte ülelugemist.

„Viidata sellele, et seadusvastast toimingut ei ole kaebuses välja toodud ja siis keelduda seetõttu kaebust käsitlemast on pehmelt öeldes imelik,“ ütles Elurikkuse erakonna juhatuse liige Artur Talvik. „Mäletame ju ajaloost juhtumeid, kus hääli on üle loetud ennegi. Näiteks Ladõnskaja ja Sesteri puhul ja siis andis Vabariigi Valimiskomisjon Tallinna Linna Valimiskomisjonile ülesande lugeda veelkord üle nendele antud hääled ning kehtetuks tunnistatud sedelid. Seega, ERE kui valimistel osalenud erakond ehk huvitatud osapool, nõudis e-häälte ülelugemist, sest väga paljud spetsialistid räägivad sellest, et tulemused on manipuleeritavad. Valimiskomisjon sel korral aga keeldus kaebust isegi arutamast.“

„Loodame, et Riigikohus saab aru, et kui 03.03.2019 tulemustel ei ole digitaalset ajatempliga allkirja all, siis seda samahästi nagu ei olegi. Kui see on seaduspärane, siis on seadus valesti tehtud, aga tulemusi peaks kontrollima igal juhul, sest kui seaduses on juba selline suur auk, siis kes teab, mis sealt veel välja tuleb?! E-hääletamine on väga tore asi, aga kuna kolmandik hääli tuli sealtkaudu, siis see peab olema kristallselge, et seal mingit sohki ei tehta. Järgmised valimised on kohe ukse ees ja enne ei saa milleski kindel olla, kui pole tehtud korralikku auditit e-hääletamise süsteemile. Meie erakond kasutab elektroonilist hääletamist otsuste langetamisel ning igasugune kahtlus e-hääletuste osas heidab varju ka meie tegevusele, mis sest, et meil on hoopis teine platvorm ja palju täpsemini tagantjärele kontrollitav süsteem. Seetõttu oleme otseselt huvitatud sellest, et need kahtlused saavad maha võetud. Lihtsalt väita et kõik on õige, ei ole siinkohal enam pädev vastus. Tõestage, et on õige!“

Artur Talvik
5021989